Program for Verdens Kvalitetsdag den 6. november 2024

PowerPoint Presentation

Verdens Kvalitetsdag den 6. november 2024 er KRN’s årlige høstkonferanse. Dette er vår arena for å belyse tema av felles interesse, og å dele erfaringer med utfordringer og løsninger.

Vi fokuserer denne gangen på “GOD RISIKOLEDELSE”.

God risikoledelse er helt avgjørende for virksomhetsstyring og kvalitetsledelse, og vi har lenge hatt dette tema som ønske for en av våre konferanser. KRN er fundert på samvirke mellom ledelse av risiko og kvalitet, og også denne gangen er disse to fagene integrerte under tema «God risikoledelse». Vi deler erfaringer fra 11 høyt kompetente ledere fra 11 ulike organisasjoner med ulik kompetanse og erfaring for å gi deltakerne et bredere perspektiv for måloppnåelse i risiko og kvalitetsledelse. Det er kritisk for vellykte resultater at både ledelse og fagekspertise fungerer godt sammen.

Behovet for god risikoledelse har økt i alle organisasjoner gitt et skjerpet globalt trusselbilde som treffer oss lokalt, og med ny teknologi med ny funksjonalitet som stadig bølger inn over oss. Organisasjoner med lavere risiko- og kvalitetskostnader vinner i konkurransen.

I tillegg til plenumforedrag kan du velge mellom to strømmer på konferansen. Tema for strøm 1 er “Kultur og kommunikasjon for risiko”, for strøm 2 “Beslutningsstøtte og metodikk i risikostyring”

Her presenterer vi foredragene og foredragsholderne, du velger selv hvilke foredrag du vil delta på og kan vandre fritt mellom disse.


Velkommen til Bristol Hall, 2.etg hotel Bristol

Vi starter med registering og hilser på nye og gamle kollegaer utenfor konferansesalen til kaffe og litt morgenmat fra kl 08:30. Gratis garderobe og åpent nettverk.

Kl 09:15 ønskes vi velkommen av KRN styreleder Geir Hamre Mathisen, leder kvalitet i prosjekt, Aker BP

Plenumsforedrag

kl 09:30 Åpningsforedrag plenum

“God risikoledelse – erfaringer og betraktninger”

Sverre Lunde, Ekspedisjonssjef Riksrevisjonen

Sverre Lunde er siden 2016 ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen med ansvar bl.a. for teknologi og revisjonsmetodikk. Han er utdannet statsviter og økonom, og har sertifiseringer innen internrevisjon (IIA) samt Revisjonsleder kvalitet, samt som Kvalitetsleder.

Fra tidligere roller har han lang erfaring som konsulent innen risikostyring for kunder innen både privat og offentlig sektor. Videre har han erfaring som Kvalitets- og risikoleder i store utbyggingsprosjekter. Han er fortsatt aktiv innen fagfeltet risikostyring som kursholder innenfor internasjonal bistand.

Sverre vil dele sine erfaringer og betraktninger rundt god risikostyring og risikoledelse, samt Riksrevisjonens forventninger til god risikoledelse.



kl 10:05 Plenumsforedrag

“Risikoledelse i et komplekst utbyggingsprosjekt i
olje- og gassindustrien “

Bjørn Sundfær, HSSEQ Manager Quality and Risk, Yggdrasil project, Aker BP

Det er viktig å forstå hvordan vi nyttiggjør oss risikostyring, til å styre HMS, kvalitet, tid og kost i et utbyggingsprosjekt i milliardklassen. Prosjektmedarbeiderne må erfare at risikostyringsarbeidet gir dem svar de trenger og en erfaring med at det nytter å integrere dette i hverdagen i et slikt prosjekt.

Bjørn Sundfær er leder for kvalitets- og risikostyringsteamet i utbyggingen av olje- og gassfeltet Yggdrasil, som nå er midt i konstruksjons- og byggefasen frem mot oppstart i 2027. Han har prosjekterfaring innen HSSEQ og Risk fra ulike byggeprosjekter i bransjen, samt driftserfaring fra Equinor og Det norske/Aker BP.



Foto: TPau

kl 11:00 Plenumsforedrag

Risikoledelse, Statens Havarikommisjon

Kåre Halvorsen, Avd.direktør Luftfart, Statens Havarikommisjon



Foredragene på strøm 1, Kultur og kommunikasjon for risiko

kl 12:30 Strøm 1

Risikokommunikasjon – hvordan gjøre det til en suksess

Jorun Clemetsen, fagansvarlig risikostyring, NRK

Risikokommunikasjon er sentralt gjennom alle faser i risikostyringsprosessen. Hva kjennetegner risikokommunikasjonen i de ulike fasene? Og hvordan kan vi begeistre og utvikle virksomheten gjennom risikokommunikasjon?

Jorun Clemetsen startet i januar 2024 i stillingen som fagansvarlig for utvikling og implementering av NRKs risikostyring. Har før dette arbeidet lenge i offentlig sektor, de 10 siste årene med risikostyring og kvalitetsstyring i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.



kl 13:30 Strøm 1

“Grov uaktsomhet fra et systemperspektiv”

Erwin Langejan – Spesialist human factors & systemsikkerhet, Luftfartstilsynet

Erwin har mer enn 30 års fartstid fra sivil luftfart, både fra privat- og o􀀀entlig sektor. Med en bakgrunn som flyger, samt tilleggsutdanning innenfor ledelse (MBA i luftfartsledelse) og systemsikkerhet & human factors (MSc) belyser han sikkerhet og risiko både fra et operativt, akademisk og organisatorisk perspektiv. Å lede arbeidet innenfor fagområdet ‘human factors’ og implementering av et europeisk system for risikovurdering av luftfartshendelser er to av hovedoppgavene i Erwin sin arbeidshverdag.

De siste årene har Erwin spesialisert seg i ‘just culture’, nærmere bestemt grensesnittet mellom akseptabel- uakseptabel adferd samt systemiske utfordringer ved implementering av just culture i lovgivningen. I presentasjonen utdyper Erwin systemiske utfordringer som en formalisering av ‘just culture’ medfører.



kl 14:30 Strøm 1

Nullvisjonen som verktøy for økt sikkerhet og samarbeid”

Anders Amundstad-Balle, Rådgiver, seksjon for risikostyring og analyse, Sjøfartsdirektoratet

Stortinget har enstemmig besluttet at det skal etableres en nullvisjon for hardt skadde og omkomne på sjøen. Etter modell fra veitrafikken, iverksettes Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet i 2025. Målet er et helhetlig sikkerhetsløft og økt samhandling mellom de som kan påvirke og redusere ulike risikofaktorer på havet. Sjøfartsdirektoratet forteller om arbeidet som ligger til grunn for handlingsplanen, samt hvilke tiltak som skal gjennomføres fremover for å nå stortingets målsetning.

Anders Amundstad-Balle jobber som rådgiver i Sjøfartsdirektoratet og er prosjektleder for utvikling av Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet, som er virkemiddelet for å nå regjeringens nullvisjon for hardt skadde og omkomne til havs. Anders har en mastergrad i psykologi, og har spesialisert seg på menneskelige faktorer og ulykkesreduksjon innen sjøfarten.



Foredragene på strøm 2, Beslutningsstøtte og metodikk i risikostyring

kl 12:30 Strøm 2

Usikkerhetsstyring i store vegprosjekt

Jon Atle Haugland, avd.dir. kontrakt og marked Utbygging, Statens vegvesen

Norske vegprosjekter har økt i omfang, kompleksitet og verdi. Statens vegvesen har nå mer enn 10 «megaprosjekter», hver med en verdi på over 1 milliard NOK, i sin portefølje.

Hvordan sikre en god usikkerhetssyring i slike prosjekt?

Utbyggingsdivisjonen er ansvarlig for å bygge store landbaserte vegprosjekt. Kontrakt og marked yter prosjektrettet rådgivning, veiledning og opplæring innen områdene helse, miljø og sikkerhet (SHA og YM), prosjektstyring, anskaffelser, kontrakt og plan- og bygningsrett. Videre yter vi generell juridisk bistand til prosjektene.



kl 13:30 Strøm 2

“Helhetlig risiko som en integrert del av virksomhetsstyringen”

Julie Røed, Seksjonssjef for Styring i Skattedirektoratet

Ingress og presentasjon kommer



kl 14:30 Strøm 2

Risikostyring ved et nuklært forskningsinstitutt

Bjørn Axel Gran, Vice President IFE Research and Development

Beslutningsstøtte og metodikk i risikostyring. Presentasjonen vil gi innblikk i hvordan IFE FoU bruker verdivurderinger og ROSanalyser til å håndtere risikoer, samt peke på noen dilemmaer ved å være Forskningsinstitutt (som skal ha overskudd)  og være et nuklært iforskningsinstitutt (som ønsker å overholde eksterne krav)

Bjørn Axel Gran leder for IFE Digitale Systemer i Halden, og har ansvaret for IFE sin forskning på sikkerhet i kjernekraft. Han har mer enn 25 års erfaring med forskning og konsulentarbeid innen olje & gass, energi, kjernekraft, luftfart og jernbane. Gran har bakgrunn fra NTH, industriell mate­matikk, i ‘93, og tok doktorgrad på NTNU i ‘02 innen programvarepålitelighet. Han er styremedlem i ESRA Norge.



Avslutningsforedrag

kl 16:00 Plenumsforedrag

Erfaringer fra prosjekt risikostyring og virksomhets risikostyring

Corporate Risk Management, Dr. Roger Stølsnes, Equinor

Ingress og presentasjon kommer



Hvem får KRN kvalitetspris 2024?

På konferansen deler vi ut årets kvalietslederpris, og også i år med flere spennende kandidater på listen.

Bilde fra fjorårets utdeling; KRN Kvalitetsleder 2023 Alexandra Bech Gjørv, konsensjef SINTEF

Se omtale og presentasjon av tidligere vinnere her , og omtale siste nytt nov-23 SINTEF



Utstillere

Har du behov for å oppdatere deg på hva som finnes av verktøy for ditt styringssystem?

Vi har et knippe stands utenfor konferansesalene. Ta deg gjerne tid til å se hva våre utstillere tilbyr av styringssystemverktøy og metoder, her har du mulighet til å finne hvilke verktøy som ivaretar din virksomhets behov og ønsker. Allerede påmeldt er

CoPro QM | RamBase /J.Hatteland | Arribatec  



KRN høstkonferanse Bristol hotel, Oslo 6. november

LENKE til praktisk info, priser og mulighet for påmelding